Synnyin tytöksi

Taidetta naisten oikeuksista

Synnyin tytöksi näyttelyn tarkoitus on herättää ajatuksia ja tekoja naisten oikeuksiin liittyen, taiteen ja runouden kautta. Näyttely nostaa esille tärkeitä naisten oikeuksia joita jokainen voi omalla tavalla edistää ja tukea. Taide ja runot toimivat myös vertaistukena naisille joita on syrjitty tai joiden oikeuksia on evätty. Näyttelyyn kuuluu:

1. Kansainvälinen näyttely  missä taidetta ja runoja
2. Virtuaalinäyttely
3. Kirja missä taidetta ja runoja

Näyttely avataan Meksiko Cityssä 3.3. 2023 yhteistyössä Suomen Suurlähetystön kanssa, tuolloin aukeaa myös virtuaalinäyttely. Näyttely pysyy Latinalaisessa Amerikassa koko kevään kunnes se siirtyy Berliiniin keväällä ja Helsinkiin syksyllä. Näyttelyn on myös tarkoitus jatkaa Etelä-Afrikkaan ja Los Angelesiin  2024. 

Me uskomme vahvasti että tasa-arvoinen maailma hyödyntää meitä kaikkia ja että vastuu saavuttaa Kestävän Kehityksen Tavoite #5 on meidän kaikkien!

Minna Pietarisen taidetta ja runoja

Taidenäyttely koostuu Minna Pietarisen taideteoksista jotka käsittelevät naisten oikeuksia. Keulakuvana on 2 x 3 metrinen Malala-teos joka edustaa tyttöjen ja naisten oikeutta koulutukseen. Näyttelyyn kuuluu sen lisäksi 8 teosta (100 x 150cm) jotka on maalattu varta vasten tätä näyttelyä varten. 

Oikeutta rauhaan ja turvallisuuteen edustaa teos, jossa esiintyy Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska ja Mahsa Amini -teos korostaa naisten asemaa Iranissa ja heidän oikeuttaan vapauteen. Minna on myös maalannut teoksen, jossa YK:n naisten suurlähettiläs Jaha Dukureh edustaa naisten oikeutta päättää omasta kehostaan, avioliitosta sekä seksuaali- ja lisääntymis oikeuksista. Presidentti Tarja Halonen edustaa oikeutta poliittiseen osallistumiseen ja päätöksentekoon ja Rigoberta Menchú Tum alkuperäiskansojen naisten oikeuksia.

Virtuaalinäyttely

Koko näyttelyn tavoitteena on voimaannuttaa mahdollisimman monta naista ympäri maailmaa sekä tuoda näkyville naisten oikeudet kaiken ikäisille ja sukupuolisille. Virtuaalinen taidenäyttely on siksi avoin ja kaikkien nähtävillä, kaikkialla maailmaa, ilmaiseksi.

Tämä osa hanketta tukee myös YK:n Generation Equality-teemaa ”Teknologiaa ja innovaatioita tasa-arvon puolesta”, jossa Suomi on johtavassa roolissa. Virtuaalinäyttely on myös loistava tapa tavoittaa milleniaalit ja Z-sukupolvi heille luontevalla tavalla.

Jokaisessa teoksessa on taiteen ja runouden lisäksi tietoa kyseisestä oikeudesta, jotta jokainen voi halutessaan tukea tai  lahjoittaa suoraan järjestöille jotka tekevät tärkeää työtä naisten oikeuksien parissa.

Virtuaalinäyttely avataan samanaikaisesti fyysisen taidenäyttelyn avajaisten kanssa. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä yhteiskuntavastuun näkökulmasta, ota yhteyttä tammikuun 2023 loppuun mennessä.

peppi@sinako.fi

Minna Pietarinen

 

Minna syntyi tytöksi, 17 lapsen Lestadiolaisperheen 3. vanhimpana lapsena. Naisen roolimalliksi kasvoi syvästi äitiys, mikä määräytyi uskonnon tuomien ohjeiden mukaan, elämänohjeiden voima oli pelko taivaspaikasta. 18-vuotiaana hän oli naimisissa ja 27 vuotiaana käynyt läpi 9 raskautta, joista 5 elävää lasta. Hän erosi 2012 lestadiolaisuudesta ja samalla avioliitosta. Elämänsä vaikeuksia Minna on aina käsitellyt maalaamalla ja kirjoittamalla, sen kautta hän löysi taideterapian ja kouluttautui myöhemmin itse taideterapia- ohjaajaksi. Minnan taideteokset ja runot ovat ylittäneet Suomen rajat ja koskettavat ihmisiä ympäri maailmaa.

Yhdessä Peppi Stünkelin kanssa perustettu valmennusyritys Sinako antoi mahdollisuuden tuoda taiteen voimaa sekä vertaistuelliset taidenäyttelyt yrityksiin ja yhteisöille. Heräsi myös halu tehdä taiteella ja kirjoituksilla ihmisoikeuksista näkyviä, että niihin voisi edes yksi nainen maailmassa havahtua ja saada itselleen tukea ja muuttaa omaa elämäänsä mielenterveyttä tukevaksi, voimaantua Naisena. 

Minnan elämäntarina löytyy Yle areenasta 2014 tehtynä:  Tuhkimotarinoita Minna